Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αντιγόνη Λουμάκου: «Μα γιατί μαμά;»

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Αντιγόνη Λουμάκου, μιλάει στο click@Life για το βιβλίο της «Μα γιατί μαμά;»

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011
Τα παιδιά λένε μεγάλες αλήθειες, είναι πραγματικά σοφά γιατί μιλάνε με την καρδιά τους. Υπάρχει, άραγε, μάνα που την ώρα που μεγαλώνει ένα παιδί δεν σκέφτεται τον τρόπο που εκείνη μεγάλωσε και δεν προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα των δικών της γονιών; Το βιβλίο της Θεσσαλονικιάς Αντιγόνης Λουμάκου «Μα γιατί μαμά;» βασίζεται σε βιώματα πολλών ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν τα προβλήματα τους στην ίδια την συγγραφέα, η οποία διαπίστωσε πως στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία των διάφορων εμποδίων ξεκινούσε από τον τρόπο που μεγαλώσαμε. Η κ. Λουμάκου μιλάει στο click@Life για την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια και όπως τονίζει «εύχομαι το βιβλίο να βοηθήσει και να προκαλέσει βαθύτερη ενδοσκόπηση στους αναγνώστες του γιατί ο λόγος που το εξέδωσα είναι αυτός».
Πως εμπνευστήκατε την ιστορία του βιβλίου;
Είναι ένα ψυχογραφικό μυθιστόρημα με πολλά βιωματικά στοιχεία και η έμπνευση προέκυψε από την ανάγκη έκφρασης των δικών μου συναισθημάτων για τις σχέσεις μάνας-κόρης. Πιστεύω ότι θα είναι πάντα επίκαιρο θέμα αφού η απάντηση για το πώς και το ποιος διαπαιδαγωγεί σωστά, δεν είναι ξεκάθαρη μέσα μας, ούτε τη στιγμή που αποφασίζουμε να κάνουμε δικές μας οικογένειες. Κουβαλάμε πεποιθήσεις, συμπεριφορές που αναπαραγάγουμε χωρίς να ξέρουμε αν είναι κατάλληλες για τα δικά μας παιδιά. Είναι, ίσως, η μόνη συμπεριφορά που προκύπτει πηγαία, δεν την διδασκόμαστε σε κανένα σχολείο. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή τη σχέση μάνας κόρης -αν κάνουμε λάθος - δεν θα κάνουμε λάθος στους αριθμούς, ούτε στα γραπτά αλλά στις ψυχές. Είναι ανατρεπτικό γιατί δικαιώνει - κατά μια έννοια - τα παιδιά που είναι σοφά από τη φύση τους, δεν ξέρουν από καχυποψία, είναι απλά και αληθινά.
Ο τίτλος του είναι μια ερώτηση το «Μα, γιατί μαμά;». Οι αναγνώστες παίρνουν την απάντηση;
Νομίζω πως παίρνουν απάντηση, αλλά, πιστεύω ότι από ένα βιβλίο κρατάει κανείς αυτά που ο ίδιος έχει βιώσει και θέλει να κρατήσει, συνήθως είναι αυτά που έχει αφήσει ως ανοιχτά «θέματα». Τελικά, με το μοίρασμα των εμπειριών και με την ανταλλαγή σκέψεων καταλαβαίνουμε πως δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε ένα πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα αυτοαναιρείται σε ένα μεγάλο βαθμό και...επιλύεται.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται αποκλειστικά σε μαμάδες;
Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μεγάλα «παιδιά», κυρίως γυναίκες αλλά και σε άνδρες με θηλυκό μυαλό. Προσωπικά, θεωρώ ότι τόσο οι άνδρες που έχουν θηλυκό μυαλό και οι γυναίκες που έχουν και ανδρικά χαρακτηριστικά, είναι προικισμένοι από τη φύση και έχουν υψηλότερη αποστολή. Δεν είναι απαραίτητο οι αναγνώστες να είναι γονείς. Αν όμως, είναι γονείς είναι καλύτερα γιατί έτσι μπορούν να καταλάβουν σε αντιδιαστολή πως μεγάλωσαν εκείνοι, τι «αποσκευές» κουβαλούν και πως θέλουν να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά.
Τι να περιμένουμε από εσάς συγγραφικά στο μέλλον;
Έχω και άλλα γραπτά κείμενα που πρόκειται να εκδώσω στο άμεσο μέλλον – με τη βοήθεια του Θεού! Νιώθω πολύ όμορφα που άνοιξα αυτή τη πύλη στον εαυτό μου και μαθαίνω να εκφράζομαι χωρίς να φοβάμαι ή να ντρέπομαι. Το συστήνω σε όλους όσους αγαπούν τη συγγραφή να τολμήσουν να εκδώσουν τις σκέψεις τους γιατί είναι είδος ψυχοθεραπείας.
Πληροφορίες: Το βιβλίο «Μα γιατί μαμά;» κυκλοφορεί τις Εκδόσεις Σοκόλη–Κουλεδάκη εκδόσεις

1 σχόλιο:

alafroiskiotos είπε...

Αντιγόνη εύχομαι στο βιβλίο σου να εκπληρώσει τις προσδοκίες σου!!
Και να επικοινωνεί με τους αναγνώστες του , το ίδιο θετικά και ευχάριστα όπως έκανες η ίδια στο εργαστήρι της Μαρίας!!